RTV TYNAARLO

11-03-2022 foto: Tynaarlolokaal

In opdracht van de gemeente Tynaarlo is Recreatieschap Drenthe gestart met ‘Wandelknooppuntennetwerk Tynaarlo’. In dit project wordt een wandelnetwerk met genummerde knooppuntpalen over (onverharde) wandelpaden en rustige wegen aangelegd. Het netwerk maakt het voor de wandelaar mogelijk om zelf routes op maat te maken.

Uitstippelen netwerk

Het wandelnetwerk wordt zoveel mogelijk samengesteld met de bestaande wandelroutes in de dorpen in de gemeente en sluit op wandelnetwerken in omliggende gemeenten aan. Inwoners, belangenorganisaties, wandelclubs en ondernemers kunnen hiervoor hun input leveren. Doel is om wandelaars de mooiste lokale routes en gebieden in de gemeente te tonen.  In het wandelnetwerk kunnen wandelaars zelf hun wandelroutes samenstellen, afhankelijk van hoeveel kilometer zij willen lopen.

‘Impuls aan lokale economie’

“Wandelen is veruit de populairste vrijetijdsbesteding in Nederland en groeit nog steeds aan populariteit.  Inmiddels wandelen 11 miljoen Nederlanders voor hun plezier. Ondernemers uit de horeca en vrijetijdssector kunnen profiteren van de toegevoegde waarde van het wandelnetwerk door de goede ontsluiting vanuit de dorpen door het landschap naar de natuurgebieden en vice versa. Een goede wandelverbinding tussen dorpen en natuurgebieden geeft daarmee een impuls aan het toerisme en de lokale economie in de gemeente”, zegt wethouder René Kraaijenbrink.

Het wandelnetwerk wordt bekostigd door de provincie Drenthe, de gemeente Tynaarlo en uitgevoerd door het Recreatieschap Drenthe. De routes die in Tynaarlo worden aangelegd, gaan onderdeel uit maken van het wandelnetwerk Drenthe. In Drenthe kun je in de gemeenten De Wolden, Westerveld, Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn en Midden-Drenthe al wandelen via dit netwerk. En met het uitrollen van het wandelnetwerk in Tynaarlo kun je eind 2023 in de hele provincie Drenthe  van knooppunt naar knooppunt wandelen. Naast de lokale wandelroutes en dorpsommetjes krijgen bestaande lange afstandswandelroutes hierin zoveel mogelijk een plek, zoals het Drenthepad, het Pieterpad, de Hünenweg en meer LAW® routes. Maar ook de dorpsommetjes zullen in het netwerk worden opgenomen.

Oproep

Wij doen graag een oproep aan lokale werkgroepen en dorpsverenigingen om mee te denken over de tracés. Zij hebben kennis van het gebied en weten de mooie paden aan te wijzen. Ook wordt aan grondeigenaren toestemming gevraagd voor het uitzetten van het netwerk. Graag ontvangen wij informatie over bestaande wandelroutes en/of dorpsommetjes – het liefst digitaal zoals gpx bestand – zo spoedig mogelijk (uiterlijk 31 maart) per mail. U kunt uw bestanden/kaarten/informatie mailen naar Luc Schepers: l.schepers@recreatieschap.nl (projectcoördinator Wandelknooppuntennetwerk Tynaarlo)