RTV TYNAARLO

foto;Oetra Gobal

Donderdag kwam Ben Trip langs op mijn inloopspreekuur om een foto te maken voor de krant. We raakten in gesprek en hij vertelde over de laatste boek( in totaal 8 ) die ze uitgereikt hadden aan groep 8 leerlingen in Vries. De boeken waren/zijn mogelijk gemaakt met het geld uit de nalatenschap van Jenny Vrieling. Vandaag kwam hij langs om mij een boek uit de laatste serie uit 2021 te overhandigen. Een prachtig boek! En wat een geweldig initiatief! En wat een groot bereik. Top!
Binnenkort brengt hij een boek uit over onze mooie dorp Vries.

Wethouder Tynaarlo

Oetra Gobal / Facebook


Zie hieronder meer info over Ben Trip! Uit een interview in 2017.
Ben Trip is zoals bekend de fotograaf van de Vriezer Post. Maar wat is zijn verleden en hoe kijkt hij terug op de geschiedenis van Vries? Ben Trip aan het woord.
Ben Trip is geboren op het Zeijerveld (gem. Vries) en heeft daar ook een mooi boek overgemaakt. “100 jaar Zeijerveld”, samen met leden van Oud Vries en direct betrokkenen van Zeijerveld. Waar het leven nog heel rustig en overzichtelijk was. In 1981 verhuist hij naar de Bannerschulte in Vries. Overigens al op het Zeijerveld aangegeven, dat als ze ooit gingen verhuizen dat het aan de Nieuwe Rijksweg moest zijn en in 1982 is dat gelukt. Makelaar Gerh. Numan heeft weinig moeite gehad om het huis te laten zien, het was zoals hij zegt “het leek wel of we hier gewoon al jaren hadden gewoond”, een bijzondere ervaring. De eerste jaren waren mooi en gezellig met Jan en Henny Doorten en Hendrik en Jantje Tolner, geweldig was het, bijna wekelijks in de zomer vele verhalen op het hekje voor het huis van Ben en Dineke. Later is het mede ook door de tijd en de veranderende wereld anders geworden, maar het is en blijft een mooie plek waar Ben en Dineke graag wonen.

Gevangenismuseum
Zesendertig jaar gewerkt bij Schuitema, de organisatie achter de C1000 formule in Nederland. Begonnen op de reclameafdeling, mocht hij op 29 mei 1970 op zijn verlovingsdag, een nieuwe leaseauto ophalen uit Gouda. Een Volkswagen 1301 licht blauw 68-92-NH. Zijn vader kreeg tranen in de ogen “zomaar een splinternieuwe auto”. Een prachtige periode gehad, heeft heel veel geleerd, gezien en beleefd. Door zijn werk duizenden kilometers gereden in de drie Noordelijke provincies en daar buiten. Op zijn 59e levensjaar mocht hij “eruit”. Direct na zijn afscheid van Schuitema Noord, begonnen met een opleiding als rondleider in het Gevangenismuseum van Veenhuizen, een compleet andere wereld een groot aantal gevangenissen en klinieken bezocht en lezingen van bekende strafpleiters gehoord. Met ruim 120 vrijwilligers ontvangen ze ongeveer 115.000 bezoekers. In 2010 voorgesteld aan de directie om een boek te maken over de geschiedenis van Veenhuizen van 1818 tot 2010, voor bezoekers van het Gevangenis museum “Wat heeft u hier te zoeken”. Inmiddels de vierde druk waarin 24 unieke brieven en verhalen zijn opgenomen. Ook hier weer met een aantal vrijwilligers gerealiseerd.

Drukkerij Franken
Eind jaren zestig maakte Ben Trip al handmatig geboortekaartjes, logo’s en trouwkaarten voor Drukkerij Franken aan de Asserstraat, ook het logo van de drukkerij Franken heeft hij ontworpen. Begin jaren zeventig maakte hij voor een aantal bedrijven in Vries voor de Vriezer Post wekelijks folders en advertenties als reclameschilder, niet wetende dat hij vanaf 2010 opnieuw voor drukkerij Franken in Hoogeveen freelance fotograaf voor de VriezerPost mocht worden. Al snel gevolgd door faillissement en overgenomen door drukkerij Van der Meer in Oosterwolde, een jaar later over gegaan naar drukkerij Hoekstra in Emmeloord en zes jaar geleden overgenomen door Media Totaal Noord in Roden waar nu wekelijks de “nieuwe” VriezerPost wordt uitgegeven. Drukkerij en nieuws en kranten hebben blijkbaar altijd zijn stille liefde gehad. Zijn enthousiasme wanneer de redacteur belt voor een fotomoment ergens in de gemeente Tynaarlo is nog altijd even groot als vijf jaar geleden.

Imker
In 2014 hebben ze (3) als bestuur van de Stichting Oud Vries een plan gemaakt om vanaf 2014 aan alle kinderen die de school verlaten van obs de Vijverstee en cbs Holtenhoek in Vries een gepersonaliseerd historisch fotoboek met fragmenten uit het heden en verleden van Vries en omgeving te schenken, wat elk jaar in juni wordt uitgereikt in de Bonifatiuskerk van Vries.
Als imker weet Ben Trip al meer dan veertig jaar waar de bijen in Vries de beste honing halen, een hobby die steeds meer mensen trek in Nederland. Hoewel de monocultuur in ons land niet erg meewerkt aan de zo belangrijke noodzakelijke diversiteit.

Vries
Vaak hebben we een voorkeur waar we willen wonen in de stad of juist in een rustig dorp. De omgang, de gemoedelijkheid, de ruimte en hoewel klein, is een dorp tot veel in staat. Veel vrijwilligers die in korte tijd vaak veel voor elkaar krijgen. De veranderingen in het dorp van de jaren zeventig met de vele kruideniers, bakkers, slagers, schoenmakers, smeden, gemoedelijkheid en voorzieningen hebben ook in Vries toch duidelijk zichtbare gevolgen achter gelaten. Terugkijken met weemoed is niet altijd goed, want we moeten wel verder. Door de kleinschaligheid lijkt het allemaal wat vriendelijker maar ook toen moest je werken en overleven en proberen je bestaan in stand te houden. Met het internet, dat er toen nog niet was, hadden velen ook geen notie van wat er allemaal wel te koop was in de wereld en dat is toch een geweldige vooruitgang. Nu nog even de samenhorigheid erbij en zijn we weer een gelukkig volkje.