RTV TYNAARLO

Op donderdag 4 november 2021 opende burgemeester Marcel Thijsen na een technisch spektakel de deuren van het eerste Techlab in de regio.

Techlabs zijn een onderdeel van de strategie van Sterk Techniek Onderwijs (STO), dat in 2019 is opgericht met als doel om meer leerlingen te stimuleren een technische opleiding te kiezen. STO is een unieke samenwerking tussen 8 verschillende locaties van 4 vmbo-scholen, twee scholengemeenschappen van basisscholen, twee technische MBO-opleidingen en talloze bedrijven in de technische sector in een gebied dat zich uitstrekt van Beilen tot Eelde, van Gieten tot Assen en zelfs daarbuiten.

Verzamelpunt

Het draait in zo’n Techlab om doen, ervaren en inspireren. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de regio komen minimaal 1 dagdeel per jaar in een Techlab langs voor een praktische opdracht, leerlingen van klas 1 en 2 van het VMBO minimaal 2 dagdelen. Een Techlab is een verzamelpunt voor alle bedrijven in de regio die met welke vorm van techniek ook te maken hebben. Het Techlab wordt ingericht met basismateriaal voor relatief eenvoudige technieken, zoals onder andere houtbewerking, metaalbewerking, schilderen, VR, 3D-printen, drones en multimedia. Voor verdieping in de techniek, zullen er activiteiten bij bedrijven worden georganiseerd vanuit het Techlab

Gestimuleerd

Ook in Beilen, Gieten en Assen zullen in de nabije toekomst Techlabs verrijzen. Uitwisseling tussen deze Techlabs en de verschillende betrokken scholen en bedrijven wordt gestimuleerd en vergemakkelijkt door een nauwe samenwerking.