RTV TYNAARLO

Heb jij ook zo genoten van de natuur tijdens de lockdown? Op zaterdag 6 november is het mogelijk om iets terug te doen voor de natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. In heel Drenthe gaan jong en oud op ruim 60 locaties aan de slag. Je kunt meedoen aan veel mooie natuurklussen, zoals takkenrillen maken, bomen planten, heide opschonen, nestkastjes maken en veel andere activiteiten. Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap nodigen je van harte uit om mee te doen op één van de locaties.

biodiversiteit

Het thema van dit jaar is biodiversiteit. Alle klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de biodiversiteit. Helaas gaat het daar niet goed mee. Uit onderzoek blijkt dat er sinds 1900 nog maar 15% over is van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen. De natuurklussen zijn er dan ook opgericht om de natuur te onderhouden en herstellen. Ook in onze provincie is dat hard nodig. Op dit moment wordt een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit, wulp en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur is daarom hard nodig. Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, is de Natuurwerkdag ook gewoon een gezellige dag waarbij je samen met anderen in de natuur bezig bent.

Doe mee 6 november
Heb jij ook zin om de handen uit de mouwen te steken? Help dan mee op de natuurwerkdag rond het Duurzaamheidscentrum in Assen. Je hoeft geen groene vingers te hebben om goed werk te doen. Jonge boompjes planten, de wilgentunnel snoeien, de heuvel voor wilde bijen opknappen of takkenrillen vernieuwen. Er is veel te doen. We werken in tijdsblokken van 2 uur. Wil je in meerdere blokken helpen? Leuk! Geef dit dan aan bij je aanmelding op https://www.natuurwerkdag.nl/klus/duurzaamheidscentrum-assen/2021-11-06/aanmelden

De jeugd doet ook mee
Scouting De Zwervers en St. George uit Assen en de Junior Rangers Drentse Aa gaan samen met inwoners van Assen, onder begeleiding van vrijwilligers van de Beheergroep Asserbos, bomen planten in het Asserbos. Er worden 218 laanbomen (eiken en beuken) geplant, en ter compensatie van de kapwerkzaamheden in het afgelopen jaar worden en 150 bomen (zogeheten veren van 2 – 2.5 meter groot, Noorse esdoorn, gewone esdoorn en Linde) in 50 clusters in de kale letterzetter-kapvlaktes geplant.

Daarnaast gaan de wat jongere scouts (7-11 jaar) de opslag rondom de Oude vijver in het Asserbos verwijderen en gaan ze aan de slag om de opslag van Zwarte els in het dichtgroeiende beekdal tussen het Wilhelmina ziekenhuis en de Port Natalweg te verwijderen.

Plan Boom Drenthe
Vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Drenthe krijgen dit jaar boompjes voor bijen, aangeboden vanuit het project Plan Boom Drenthe. De aanplant van deze boompjes is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezond klimaat. De Natuurwerkdag 2021 wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, de Drentse gemeentes, het Prins Bernard Cultuurfonds en Plan Boom Drenthe. Partners van de Natuurwerkdag zijn: Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.