RTV TYNAARLO

Dinsdag 8 februari diende John Franken in de raadsvergadering van de Gemeente Tynaarlo een Motie in om de noodzaak van bevolkingsonderzoek naar longkanker landelijk onder de aandacht te krijgen. Hij verzocht het College om niet alleen de minister van VwS een brief te sturen maar ook deze Motie rond te sturen aan alle gemeenteraden in Nederland. Zo kunnen ze wellicht realiseren dat het kabinet de ogen open gaan en mee gaat werken om het aantal slachtoffers van deze meest dodelijke kankersoort drastisch naar beneden te brengen. De motie is dan ook dinsdagavond unaniem aangenomen door college en raad.

Sluipmoordenaar

Als slachtoffer van deze sluipmoordenaar, want dat is longkanker, is John al geruime tijd samen met Longkanker Nederland en het team artsen die zich voor een bevolkingsonderzoek inzetten bezig duidelijk te maken hoe belangrijk dit is. Op de thoraxfoto’s van hemzelf die laten zien hoe longkanker zich in korte tijd kan ontwikkelen. In februari 2016 waren beide longen nog schoon en in maart 2020 4 jaar later zat zijn rechterlong vol kanker met uitzaaiingen.

Preventieakkoord

“Als bij o.a. borstkankeronderzoek vanaf mijn 50e levensjaar iedere 2 jaar was gescand dan had ik nu niet in een uitzichtloze positie gezeten maar was ik behandelbaar geweest. Nu alle gemeente een Preventieakkoord hebben ondertekend sluit juist een signaal als dit daarbij naadloos aan”