RTV TYNAARLO

Gemeente Tynaarlo wil graag op korte termijn samen met een vertegenwoordiging van de omwonenden en met het COA praten. Onderwerp van het gesprek zal zijn: het aantal asielzoekers dat het COA in de school wil onderbrengen en de inrichting van het terrein rond het schoolgebouw.

Zorgen
Wij hebben als gemeente vaker de zorgen van veel omwonenden aan het COA doorgegeven over het volgens hen hoge aantal van maximaal 200 bewoners van de Bladergroenschool. Ook hebben we het COA gevraagd naar de exacte inrichting van het terrein. Wij weten inmiddels dat bij het COA men hierover aan het nadenken is.

Praktische informatie
Dat de gemeente dit samen met de omwonenden wil doen, is omdat de omwonenden veel praktische informatie over het terrein en de ligging aan de aangrenzende tuinen hebben. Bovendien maken de bewoners zich (grote) zorgen en die zorgen zijn nog niet (helemaal) weggenomen.

Maximaal drie jaar is maximaal drie jaar
Nogal wat omwonenden maken zich zorgen over of het azc na maximaal drie jaar ook echt wel zal verdwijnen. Ze hoeven zich daar echt geen zorgen over te maken. We zijn daarover heel helder: maximaal drie jaar is maximaal drie jaar en blijft maximaal drie jaar. Dat ligt ook vast in de concept bestuursovereenkomst met het COA. Bovendien willen wij en de gemeenteraad op het terrein van de school ouderenwoningen gaan bouwen.

Digitale groepsgesprekken
Fysieke groepsgeprekken kunnen in deze coronatijd uiteraard niet. De gemeente nodigt wel groepen belangstellenden met prangende vragen uit voor een digitaal gesprek (via Teams) met onder andere de burgemeester en vertegenwoordigers van het COA. Belangstellenden (minimaal 10, maximaal 25 deelnemers per groep) die zo’n gesprek op prijs stellen, kunnen zich aanmelden.

Overlegcommissie
Als het AZC doorgaat, komt er een overlegcommissie. Daarin zitten in ieder geval vertegenwoordigers van de gemeente, de politie, het COA, maar ook van omwonenden, misschien wel deelnemers aan de overleggroep waarmee de gemeente op korte termijn met het COA gaan praten.

Voor meer info: www.tynaarlo.nl/azc