RTV TYNAARLO

In juni staat Drenthe in het teken van kunst en cultuur voor senioren. Honderd organisaties en kunstenaars nodigen ouderen uit om onder professionele begeleiding deel te nemen aan muziek-, dans- , theater- en beeldende kunst activiteiten. Ook yoga, architectuur en seniorenfitness staat op het programma. Onder de titel Gekleurd Grijs vinden workshops, rondleidingen en demonstraties plaats. Van een zelfportret maken in het Drents Museum tot poppenspel in Oma’s schouwburg in Sleen en van zijde schilderen in Emmen tot zomerlimonade maken van bloesems in Tynaarlo. Op de website www.gekleurdgrijs.nl heeft Stichting Kunst & Cultuur alle activiteiten bijeengebracht.

Met het project Gekleurd Grijs maakt Drenthe zich sterk voor kunst- en cultuuractiviteiten voor ouderen. Na twee coronajaren wordt het project dit jaar in juni georganiseerd. Hierdoor hoopt de organisatie dat ook de ouderen die nog voorzichtig waren met groepsactiviteiten de kans grijpen om weer op pad te gaan en actief deel te nemen aan het sociale en culturele leven. Kinderen van senioren kunnen trouwens ook aan Gekleurd Grijs mee doen. De organisatie stimuleert hen om samen met vader of moeder op pad te gaan.

“Deelnemers worden tijdens de activiteiten uitgedaagd en geprikkeld, waardoor ze trots zijn op het eindresultaat. De positieve werking op gezondheid en geluk die kunst en cultuur brengen zijn daarbij mooie effecten”, zegt projectleider Katja Draper. “Deelname aan de activiteiten biedt kans om je creatieve talent te (her)ontdekken en contact te maken met andere deelnemers. Bijzonder waardevol in deze onzekere tijden”.


Kaartenactie

Stichting Kunst & Cultuur begint ook een nieuw experiment. De organisatie heeft aan de flyer met informatie over Gekleurd Grijs een kaartje bevestigd waarin een senior gestimuleerd wordt een andere senior uit te nodigen voor een activiteit. “We vinden het zo belangrijk om mensen weer samen te brengen”, zegt Katja Draper. “We hopen dat de kaarten aanleiding zijn om tot gesprekken te komen en natuurlijk om samen deel te nemen aan één van de vele mooie activiteiten”.