Home Sport Lokaal
Programma vandaag
ma sep 24 @00:00 - 18:00
Radio Drenthe
ma sep 24 @18:00 - 18:30
Streektaal
ma sep 24 @18:30 - 19:00
Tynaarlo Informatief
ma sep 24 @19:00 - 20:00
Tynaarlo Sport Lokaal
ma sep 24 @20:00 - 21:00
Sportprogramma "waar zijn onze (top)sporters gebleven"
ma sep 24 @21:00 - 22:00
The addict Corner
ma sep 24 @22:00 - 23:59
Radio Drenthe
112 eelde
Nieuws Archief
Facebook
Medewerkers loginregiotram-exit

Nu op Radio Tynaarlo Lokaal: Radio Drenthe


Sport Lokaal is hét sportprogramma van Radio Tynaarlo Lokaal. En is iedere maandagavond verdeeld over twee uren. 

Team Sport Lokaal bestaat uit; Dick Stubbe, Erik Ebbinge, Jack Wijker, Henk Baron. En natuurlijk technici o.a. Cees Kosse, die er voor zorg dragen dat u de uitzendingen thuis kunt horen. En/ of terug kunt luisteren. 


 In het eerste uur (19.00 - 20.00 uur) kunt u het volgende verwachten;

Meestal worden één á twee gasten door ons heel hartelijk welkom geheten. 

Mocht onverhoopt voorkomen dat er geen genodigde is, dan zal het eerste uur worden opgevuld met (lokaal) sportnieuws in Sportkijker. 

Met zoals gebruikelijk tussen 19.25 - 19.35 uur, het voetbalnieuws van Team Sport Lokaal medewerkers Erik Ebbinge en Jack Wijker.

Wat heeft Radio Tynaarlo Lokaal ook dit jaar weer voor een fantástische 28-uurs Corso uitzending gezorgd. Het was ook nu weer gewéldig!!!

Maar nu natuurlijk ook weer over tot de orde van de dag; 

Maandag 24 september 2018;

19.00 - 19.25 uur. In de studio. De heer Beek (Patrick) uit Zuidlaren. De heer Beek is Oefenmeester Heren 1 bij V.V. Glimmen. Hij komt vertellen over zijn inzet van drones tijdens de wedstrijden.

De technologische ontwikkelingen in het voetbal volgen elkaar in hoog tempo op. Of het nu de introductie is van de Video Assistent Referee (VAR), of het gaat om geraffineerd gebruik van statistieken (Moneyball-principe); de sport is aan het evalueren. Behalve aan de professionele kant van het voetbal, staan ook de amateurs niet stil als het aankomt op de nieuwste snufjes. Patrick Beek probeert erop in te spelen als coach bij amateurclub Glimmen. "Ik vind dat je dan wel een redelijk professionele kant opgaat."

De zogenaamde 'laptoptrainer' heeft ook zijn intrede gedaan bij de verenigingen die spelen voor de eer of (kleine) onkostenvergoedingen. Daar hoort ook het vastleggen op grote hoogte van trainingsbeelden bij. Dat kan via een GoPro, een camera die via een lange polsstok wordt bevestigd langs de zijkant of bij de doelmonden. Een andere benadering is het gebruik van drones, mini-helikopters die al vliegend boven de wedstrijden hangen om spelpatronen vast te leggen, om op een later moment te gebruiken. Vaststellen, analyseren, structureren en toepassen is dan de volgorde die trainers veelal hanteren.

Wedstrijden

Beek is een oefenmeester die net een stapje verder gaat dan de traditionele coaches. De oud-jeugdspeler en jeugdtrainer van SC Heerenveen heeft een behoorlijk prijzige drone waarmee hij wedstrijden vastlegt. Het zorgt ervoor dat hij op een totaal andere manier op het spelletje kan kijken. "Ik wil proberen om iemand zo ver te krijgen dat hij in het nieuwe seizoen met de drone gaat vliegen om zo beelden te maken bij duels. Dat is thuis niet helemaal praktisch vanwege de vliegroutes van Eelde. We willen het dan ook doen bij uitwedstrijden. Het moet niet tot last zijn van anderen."

Overzicht

Momenteel gebruikt Beek de drone voornamelijk bij wedstrijden van zijn zoontje. De beelden die doorkomen en vastgelegd worden, zijn met het apparaat per hoogte verschillend te maken. "Als je op vijftig meter hoogte vliegt, heb je het hele veld wel in beeld. Je ziet wat de afstanden zijn tussen de spelers. Als je dat van een seniorenelftal hebt, dan zie je de contouren van het veld - hoe alles met elkaar meebeweegt. Hoe de aansluiting is, hoe de omschakeling is. Op welke manier er ruimte wordt gezien, maar ook hoe de ruimte niet wordt gezien. Het kan natuurlijk ook met een camera achter de goal, als je maar een goede ruimtelijke blik hebt. Met een Go Pro, als je maar een vast punt hebt. Het voordeel van een drone is, is dat 'ie op GPS kan vliegen en dat het op dezelfde plek blijft hangen."

Patronen

Omdat hij op hoog niveau met betaalde jeugd werkte, zijn er patronen die hij net even iets sneller kan zien en daardoor adviezen paraat heeft. Dat betekent geen afbreuk aan de kennis welke bij anderen ontbreekt, maar een mogelijkheid om daar toegang tot te bieden. Door middel van een drone wil hij spelers beter maken, of in elk geval zaken laten doorzien, waar anders geen zicht op was geweest. "Je blik is anders, soms zie je situaties langs de kant die je nu van bovenaf anders ziet. Ik had het ook wel verwacht dat dit soort beelden op die manier zouden overkomen."

Ruimtes

"Tijdens mijn periode bij SC Heerenveen was dat ook al zo dat we van beelden gebruikmaakten. Op het moment dat ik een reactie krijg van mijn spelers, dan kan ik via de beelden zien waarom ze dat zo zagen. Ik kijk natuurlijk als trainer vanuit de dug-out. De verwachtingen komen overeen, maar soms ook niet. Als je dat vaker doet, dan zie je wanneer er ruimtes komen bijvoorbeeld rond de zestigste minuut - is dat dan bijvoorbeeld vermoeidheid? Of heeft het met een aanpassing van de tegenstander te maken."

Professioneel

"Ik vind dat je dan wel een redelijk professionele kant opgaat. Het nadeel van amateurvoetbal is natuurlijk dat je maar twee keer in de week traint. Wij hebben geen scouts om de wedstrijden van de tegenstander te bekijken. Dan is het ook nog eens zo dat ene Pietje speelt, maar omdat hij moet werken, staat 'ie tegen jou niet opgesteld. Daar heb je mee te maken. In grote lijnen is het vooral leuk om dingen terug te zien die je wilt bereiken met omschakeling, druk zetten en dekking. Zien spelers dat ze even vijf meter verder hadden moeten lopen om zo aanspeelbaar te zijn? Daar wil ik met Glimmen naar toe."

Appje

Er zijn volledige systemen die clubs kunnen inhuren om op die manier de beelden van drones of Go Pro's te analyseren met softwareprogramma's. Het zijn de dromen van de moderne generatie trainers. "Je hebt IT-oplossingen waar je een x-bedrag per jaar voor betaald, waardoor je de zaken nader kunt onderzoeken. Vaste cameraposities zou je ook kunnen gebruiken voor het plaatsen van camera's bij lichtmasten. Met een appje kun je dan momenten eruit halen. Bijvoorbeeld bij een corner waaruit wordt gescoord tegen ons, waarna je direct kunt nagaan waarom het fout ging."

Kansen

Het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen en de oefenmeester heeft zijn licht al laten schijnen over de kansen van zijn team. "We zitten in een Derde klasse met clubs die ook prima mee zouden kunnen doen in de Tweede klasse. Groen Geel en Be Quick hebben zich aardig versterkt en doen mee om de titel denk ik. Loppersum en Noordwolde zijn nog altijd geduchte tegenstanders. Ik denk dat we een ijzersterke competitie hebben, waarin iedereen van elkaar kan winnen en we op onze hoede moeten zijn. We zullen zeker aan de bak moeten. Max Blaauw hebben we teruggekregen van Oranje Nassau en twee junioren die zijn doorgestroomd uit de A-jeugd; Bas Bertram en Sander Penninkhof komen er bij." 

Fit worden

Vorig jaar maakte de ploeg als eenheid wat stappen en werd er voornamelijk vanuit de counter gespeeld. Het roer gaat met de versterkingen niet direct om. "Afhankelijk van de tegenstanders gaan we kijken wat het beste bij de ploeg past in de competitie - je kunt idealistisch zijn, maar het is ook goed om punten te pakken en van daaruit verder te kijken wat mogelijk is. Onze start is lastig, dan weten we gelijk waar we daarna staan. Eerst hebben we nog bekerwedstrijden tegen vijfdeklassers en een vierdeklasser. Daar kun je in mijn optiek alleen maar van verliezen. Je kunt nog zo een goede voorbereiding hebben... het zegt niet zoveel. Ik heb ooit met Veendam acht competitiewedstrijden op rij verloren, terwijl we in de voorbereiding alleen maar goede resultaten hadden tegen eerste- en tweedeklassers. Het gaat nu om  fit worden!"

Bron; Krant de Oostermoer Noordenveld van woensdag 29 augustus 2018. Door Anne Stroink. 

19.35 - 20.00 uur. In de studio. (Met dank aan Erik.) De heer Venema (Theo) uit Vries. Zijn kinderen Nienke, Mark en Joost, hebben meegedaan aan het NK Stoepranden. Mark en Joost komen met vader mee voor een terugblik NK Stoepranden. Normaliter 's maandags altijd naar de Harmonie. Wat ook heel sportief is trouwens.

Finale NK stoepranden. 

Zondag 16 september was het zo ver, de finale van het NK stoepranden in Rotterdam.  

Duizend deelnemers uit 18 gemeenten deden hier een gooi naar de titel 'Nederlands Kampioen Stoepranden'. De gemeente Tynaarlo had 16 finalisten in de leeftijdscategorieën 6 t/m 10 jaar en 11 t/m 14 jaar. Deze finalisten zijn samen met de buurtsportcoach en supporters met de bus naar Rotterdam gegaan.  

De finale werd gespeeld in het Excelsior stadion. Op het kunstgrasveld stonden honderden kerby's (draagbare stoepranden) klaar. Bij binnenkomst was aan de gezichten van de kinderen af te lezen dat de finale best spannend was. Iedereen van onze gemeente kwam door de eerste ronde.

Bron; http://www.vries.nu/gemeente/finale-nk-stoepranden/  

Wij wensen u een fijne uitzending. Bedankt voor het luisteren.


  In het tweede uur (20.00 - 21.00 uur) kunt u het volgende verwachten; 

 Uurtje sportpraat/ Sportkijker. 


 Contact Sport Lokaal;

Telefoon; 050 - 309 11 23. (Vanaf 18.30 uur maandagavond.)
Mailadres; Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.